Lobby linuksowe
Forum » Pomysły / Propozycje » Lobby linuksowe
rozpoczęta: arek_bedarek_bed
1198073627|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
liczba wiadomości: 5
rss icon RSS: nowe wiadomości
Lobby linuksowe
arek_bedarek_bed 1198073627|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Na forum, TheUsh wspomniał żartem o stworzeniu niepolitycznego lobby linuksowego. Uważam, ze to nie jest aż taki głupi pomysł :)
Tak pomyślałem o stworzeniu czegoś w rodzaju serwisu społecznościowego, gdzie mogłyby się zapisywać zarówno osoby prywatne, jak i udzielać swojego wsparcia firmy i instytucje - oczywiście warunkiem jest poparcie dla Linuksa i Open Source.

W jakim celu?

Ano w przypadku potrzeby nacisku na władze, można wystosować list jako np. stowarzyszenie (opcja), w którego skład lub poparcia udzielają takie a takie osoby, firmy, instytucje czy serwisy. Daje to większy nacisk niż petycja złożona z paru tys. anonimowych (dla osoby przyjmującej) osób.

Co Wy na to?

rozwiń Lobby linuksowe przez arek_bedarek_bed, 1198073627|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
Re: Lobby linuksowe
ZipoKingZipoKing 1198093515|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Ja jestem za a nawet nie jestem przeciw ;)

rozwiń Re: Lobby linuksowe przez ZipoKingZipoKing, 1198093515|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
arek_bedarek_bed 1198109824|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

OK, czyli jest już nas dwóch :)
Proponuję stworzyć stronę na jakimś innym niż l.pl cmsie - żeby miała bardziej charakter informacyjno-propagandowy niż newsowy. Może to będzie po części realizacja pomysłu z irca: anty-get the facts?

rozwiń Re: Lobby linuksowe przez arek_bedarek_bed, 1198109824|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
TheUshTheUsh 1198186216|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Ja też oczywiście jestem za, hehe :D Przy okazji: wg mnie w materiałach opracowywanych przez taką organizację powinno się też podkreślać, że idei FLOSS całkowicie nie da się przyporządkować jednej słusznej ideologii. Idee ruchu Open Source przecież są wspierane nie tylko przez organizacje lewicowe, ale także i przez prawicę. Chociaż na forum młodych socjaldemokratów, ktoś uznał że jak mówię o popularyzacji linuksa to podzielam ich poglądy, hehe (a jakże zalogowałem się u nich - jak ktoś chce wspierać Wolne Oprogramowanie, to warto wspomóc ich rzeczową dyskusją) - przecież to jaki kto ma stosunek do FLOSS nijak się ma do wyznawanych poglądów ;)
Wracając do tematu myślę, że trzeba jak najbardziej odpolitycznić ruch wspierający Open Source, ale za razem mieć dobry kontakt z przedstawicielami władz i innych sił politycznych - przecież to od nich w końcu zależy informatyzacja kraju.

rozwiń Re: Lobby linuksowe przez TheUshTheUsh, 1198186216|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
InformatykInformatyk 1198159669|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

IMHO ciekawy pomysł - za. ;)

rozwiń Re: Lobby linuksowe przez InformatykInformatyk, 1198159669|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
nowa wiadomość
Jeśli nie zaznaczono inaczej, Zawartość tej strony dostępna jest na licencji Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 License.